Türkiye Hollanda ikili ticaret ilişkilerinde yeni dönem

Bu hafta, Ankara önemli bir toplantıya ev sahipliǧi yaptı. Türkiye Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Sigrid Kaag’ın eş başkanlıklarında Türkiye-Hollanda Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) İkinci Dönem Toplantısı yapıldı. Aynı zaman da çeşitli alanlarda işbirliǧi imza töreniydi bu toplantı.

Toplantı sonrası her iki Bakan, Ruhsar Pekcan ve Sigrid Kaag açıklamalarda bulundular. Hollanda ile Türkiye’nin ortaklıǧının önemine vurgu yaptılar. Şu anda Türkiye – Hollanda ticaret hacminin 8 milyar dolar olduǧunu ve bunun 10 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiǧi müjdesini verdiler. Zira iki ülke arasında böyle bir potansiyelin var olduǧuna dikkat çektiler.

Türkiye Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Hollanda, doğrudan yabancı yatırımcılar arasında Türkiye’de en çok yatırımı bulunan ülke konumundadır” diyerek, Hollanda’dan Türkiye’ye yatırım tutarının 25 milyar dolara ulaştıǧına dikkat çekti. Ayrıca Bakan, Türkiye’deki kayıtlara göre, Hollanda’daki Türk firmalarının yatırımların da, biri 13 milyar dolar, diğeri 17 milyar dolar olarak iki kayıt olduǧunu belirtti. Bakan Pekcan,”Bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında Hollanda’nın deneyimlerinden” faydalanmak istediklerini de ifade etti.

Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Sigrid Kaag ise Hollanda, dünyanın Avrupa’ya açılan kapısı olduǧunu, dolayısiyle Türkiye ile ortaklıǧın hayati önem taşıdıǧına vurgu yaptı. Bakan Kaag şunları söyledi: “Hollanda Türkiye’ye yatırım yapan en büyük ülkelerden biri ve en önemli ticaret ortaklarından. Bu toplantılar sayesinde fırsatları, çözümleri, sorunları ele alma imkanı buluyoruz. Bu sayede inovasyonlarla ilişkilerimizi nasıl ileri götürebiliriz, sürdürülebilir üretim zincirimizi nasıl oluşturabiliriz, kadın girişimciliğine, döngüsel ekonomilere, akıllı şehirlere ve diğer bütün konulara nasıl katkıda bulunabiliriz, bunları tartışıyoruz.” 

Türkiye ile Hollanda arasında JETCO kapsamında yapılan geniş çerçeveli iş birliǧi mutabakatında birbirinden farklı alan ve konular yer alıyor. Bunlar: ‘ikili yatırımlar, standardizasyon, enerji, ulaşım, akıllı ve yeşil şehirler, geri dönüşüm ekonomisi, bilim, yenilikçilik ve kadın girişimciliği’ olarak öne çıkıyor. Ayrıca, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) ve NWO (Hollanda Bilimsel Araştırma Organizasyonu) bilim ve yenilikler alanında birlikte çalışacaklar.

Evet, bu anlaşmalar çerçevesinde Türkiye Hollanda kamu kuruluşları başta olmak üzere özel sektör arasında iş birliǧi yeniden ivme kazanacak. Yeni fırsatlar, imkanlar, yatırımlar oluşacak. Bu çalışma, iki ülke arasında uzun zamandır beklenen, arzu edilen bir çalışmadır. Türkiye ile Hollanda arasında geçtiǧimiz yıllarda yaşanan diplomatik kriz ticaret alanı ve diǧer alanlarda hissedilir haldeydi. Her iki ülkede, uzun süre Büyükelçilerin olmaması, ilişkilerde önemli bir boşluǧu oluşturmuştu. Bir yıl önce, her iki ülkenin yeniden Büyükelçilerini göndermeleri, çok yönlü ilişkilerin yeniden başlamasını beraberinde getirdi.

Ankara ve Lahey Büyükelçilerimizin son bir yılda oldukca stratejik çalışmaları, ilişkilerin yeniden tamir edilmesi ve normalleşme sürecini başlattı. Bu elbette kolay olmadı. Tam rayına da henüz oturmadı. Ama, ciddi bir ilerleme kaydedildi. Bu hafta Ankara’da yapılan JETCO iş birliǧi toplantısı bunun en somut örneǧidir. Ve bundan sonra yapılacakların da işaretidir.

Türkiye ile Hollanda ilişkilerinin diplomasi ve ticaret alanında iyileşmesi, aynı zamanda Hollanda Türk toplumu psikolojisini de olumlu yönde etkileyeceǧini düşünmekteyiz. Zira, Hollanda Türk toplumunun haletiruhiyesi gerek iki ülke arasında yaşanan diplomatik kriz, gerek 15 Temmuz hain darbesinin Hollanda’ya yansımasıyla altüst oldu. Fırsatcılar türedi. Toplum için gayret sarfedenler sindirilmeye çalışıldı. Toplum’da korku, şüphe, güvensizlik yayıldı. İki ülke arasındaki yeni ilişkilerin, Hollanda Türk toplumu sosyolojisini de olumlu yönde etkilemesi ümidiyle…

Veyis Güngör
13 Eylül 2019

Scroll naar boven
Scroll naar top