Avrupa Komisyonu’nda kurtlar sorunu

Hollanda, Belçika ve Almanya’da sayıları her geçen gün artan kurtlar, çiftçiler ve halk için tehlikeli olmaya başladı. Bilindiği gibi, Avrupa’da nesillerinin tükenmesi söz konusu olduğu için, kurtlar bazı Avrupa ülkelerince korunma altına alınmıştı. Ancak, bazı Avrupa ülkelerinde, son yıllarda sayıları artan kurtlar, bir sorun olarak Avrupa Komisyonu gündemine geldi.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in, kurtlarla ilgili açıklamasına girmeden önce, Hollanda’daki kurtlar sorununda yaşananlara kısaca bir göz atalım.

Öyle ki, son birkaç yıldır, Hollanda gazete sayfalarında sık sık ‘kurtlar’ hakkında haberlere şahit olduk. Haberlerin başlıkları ilginç ve bir o kadar da heyecan vericiydi. İşte o haber başlıklarından bazıları: “Kurt Hollanda’ya geri döndü”, “Hollanda’da kurtlar çoğalıyor”, “Kurtlar Hollandayı ele geçirdi, artık geri gitmezler”, “Kurtlar Hollanda’yı keşfetti”, “Hollanda kurtlar için küçük”, “Kurtlar yüz elli yıl sonra, tekrar Hollanda’ya geldiler”…

Medyanın, kurtların Hollanda’ya gelişlerini bu derece abartmasının bir geçmişi olduğunu düşünüyoruz. Konuyu biraz araştırınca görüyoruz ki, kurtlar Hollanda’dan 18”inci ve 19’uncu yüzyıllardan itibaren kaybolmaya başlamış. Öyle ki, kurtlar en son Utrecht bölgesinde 1775 yılında, Drenthe bölgesinde 1780, Gelderland bölgesinde 1822 ve Limburg bölgesinde de 1869 yılında görülmüş. Bu yıllardan sonra Hollanda’da kurtlara rastlanmıyor.

Kurtlar, sadece Hollanda’dan mı kaybolmuşlar ya da kovulmuşlar?
Hayır. İngiltere’den de kurtların ayrılış tarihi 1743. Artık bu tarihlerden itibaren kurtlar, Doğu Avrupa ülkeleri ile İspanya ve İtalya dağlarına çekilmişler.

İşte böyle tarihsel bir hikayesi olan kurtların, Hollanda’ya yüz elli yıl sonra 2015 yılının mart ayında tekrar geri gelmeleri, ülkedeki farklı sosyal grupların konuyla ilgili farklı düşünmelerine sebep oldu. Bir kısım çiftçiler, kurtların hayvanlarına saldırıp zarar verdiklerini iddia ediyorlar. Diğer tafartan kimi hayvansever ve tabiat koruyucular ise, nesli kesilmiş ve koruma altına alınmış kurtların, tekrar Hollanda’ya gelmelerinden mutlular. Kurtlarla ‘birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz’ diyorlar.


Hollanda’da kurtlarla ilgili tartışmalar bu haldeyken, kurtların son yıllarda Almanya, Polonya, İtalya, Fransa, İsviçre, Danimarka, İspanya ve İsveç’te de sayılarının artması, kurtlar sorununun Avrupa Komisyonu’na taşınmasını beraberinde getirmiş.

Komisyon, geçtiğimiz günlerde kurtlar sorununu ele aldı ve kurtlar konusunda bazı önlemler alınacağını açıkladı.


Komisyon Başkanı Von der Leyen’e göre, “Kurtlar Avrupa’nın bazı bölgelerinde hayvanlar ve insanlar için potansiyel tehlike olmaya başladı. Bunun için Komisyon kurtların Avrupa Birliği’nde korunmaya alınmışlık statülerinin değiştirilmesini araştıracak”. Bu yönde alınacak bir karara katkıda bulunmak için, yerel grupların, bilim insanlarının ve bu alanda uzmanların 22 Eylül’den önce görüşlerini Komisyona iletmeleri isteniyor.  

Bazı çevreler ve özellikle Hayvanlar Partisi, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Avrupa’ya yıllar sonra geri gelen kurtlarla ilgili açıklamasının kişisel ve psikolojik olduğunu, hatta konumunu kullanıp kurtlardan intikam almak istediğini, zira kurtların, Başkanın Almanya’daki atlarından bir tanesine saldırıp öldürdüklerine dikkat çekiyorlar.

Avrupa’da kurtlarla ilgili tartışmalardan, kurtların Hollanda başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin ve dahi Avrupa Komisyonu’nun önemli bir sorunu haline geldiği anlaşılıyor. Oysa, Avrupa Komisyonu’nun gündeminde o kadar hayati sorun var ki, bunların yanında ‘kurtlar sorunu da nerden çıktı’ diyor insan kendi kendine.
Enerji krizi, iklim krizi, Ukrayna Rusya Savaşı, yoksulluk, mülteci akımı, konut, enflasyon gibi temel sorunlarla tarihsel bir sınavdan geçen Avrupa gündemine bir de “kurtlar sorunu” eklendi.

Veyis Güngör
8 Eylül 2023

Scroll naar boven
Scroll naar top