Yakın çağ Avrupa tarih kitaplarında Erdoğan dönemi

‘Cumhurbaşkanı Erdoğan olmasa Hollanda gazeteleri ne yazacaklar’ diye ciddi ciddi merak etmeye başladım. Hafta geçmiyor, hatta gün geçmiyor ki, Erdoğan’la ilgili yazı yazılmasın. Haberler adeta programlanmış gibi. Bazen öyle yoğunlaşıyorki, her gazetede sayfalarca Türkiye ve Erdoğan haberleri yer alıyor. Bu hafta yine Erdoğan’la ilgili haberler Hollanda gazetelerinde rekor kırdı. Örneğin de Volkskrant ve Trouw’da sayfa sayfa Erdoğan ve Türkiye haberleri okuduk.

Bu haftaki haberlerin konusu, Hollanda -Türkiye ilişkileri üzerineydi. Erdoğan’ın Afrika gezisi çerçevesinde Çad’dan Tunus’a giderken uçakta yapmış olduğu açıklamalar haberlerin ana konusunu oluşturmaktaydı. Trouw gazetesi dış haberler redaksiyonunun haberine göre, Erdoğan, ‘Bizim Almanya, Hollanda veya Belçika ile sorunumuz yoktur. Tam aksine bu ülkelerin yöneticileri benim eski dostlarımdır’ açıklamasını yapmıştı. Bütün haberler Erdoğan’ın bu cümleleri üzerine kurulmuştu.

Şüphesiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasının öncesi vardı. Açıklama geçtiğimiz günlerde Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin De Telegraaf gazetesine verdiği röportajla ilgilidir. Çünkü bu röportajda, Başbakan Rutte, Hollanda -Türkiye ilişkilerini değerlendirerek, ‘İlişkilerin düzelmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye bir NATO ortağıdır’ demişti. Rutte, iki ülke büyükelçilerinin olmamasından da rahatsız olduğu sinyalini vererek, ilişkilerin artık düzeltilmesi yönünde cümleler kullanmıştı.

Her iki açıklama bize uzun bir süredir buzdolabına konmuş Hollanda Türkiye ilişkilerinin artık yeniden hareketleneceği sinyalini veriyor. Bu bizim için oldukça sevindiricidir.

Hollanda -Türkiye diplomatik ilişkileri, hatırlanacağı üzere bu yıl 11 Mart Cumartesi günü yaşanan skandal ve çirkin bir olayla askıya alınmıştı. Hollanda Türk toplumuyla buluşmak isteyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izin verilmemişti. Aynı gün akşam yine Türk toplumuyla buluşmak amacıyla Rotterdam’a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Türk Konsolosluğu binasında yapacağı toplantıya katılması engellenmişti.

Gelişen ve yaşanan olaylar iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri dondurmuştu.

Aylar sonra iki ülke arasındaki ilk resmî ilişki, geçtiğimiz günlerde yapılan NATO toplantısında, iki ülke Dışişleri Bakanları Çavuşoğlu ve Zijlstra’nın görüşmesiyle yeniden başlamış oldu.

Evet, gerek iki ülke Dışişleri Bakanları görüşmesi, gerekse Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sevindirici gelişmelerdir. Bundan en çok memnun olacakların başında, Hollanda -Türk toplumu ve Türkiye’de yatırımları olan ve ticaret yapan Hollandalılar gelmektedir. Öncelikle Hollanda Türk toplumunda bir süredir hakim olan tedirginlik psikolojisi yerini daha rahat ve huzurlu bir ortama bırakacaktır.

Avrupa yakın çağ tarihinde Erdoğan meselesine gelirsek. Artık şunu herkes kabul etmelidir. Yakın çağ Avrupa tarihi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’sız yazılmayacaktır. Gelecek nesiller Avrupa tarihinde bir ‘Erdoğan Dönemi’ okuyacaklardır.

Bu vesileyle 2018 yılının insanlık için hayırlara vesile olmasını dilerim.

Veyis Güngör

30 Aralık 2017

 

Scroll naar boven
Scroll naar top