Çocuklara açıklamalı Hollandaca Kur’an-ı Kerim Projesi

Ramazan’ın son on gününe girdik. Heyecanlıyız. Tarifi zor olan bir haz ve mutluluk var üzerimizde. Üstüne üstlük bir de güzel haber alıyorsunuz. Artık gününüz ne güzel ne anlamlı oluveriyor. Bizi sevince boğan bu güzel haber; uzun, zorlu ve hummalı bir çalışmanın sonunda ‘Çocuklara açıklamalı Hollandaca KUR’ÂN-I KERÎM projesi’nin ilk bölümünün başarıyla tamamlanmasıdır. Projenin ilk bölümü uzun soluklu bir çalışmanın neticesinde, maddi nedenlerle zaman zaman yavaşlatılmıştı. Kitap olarak baskısı da bir iki kez ertelenmişti. Bunlara bir de yayıncı ve yazarın sağlık durumlarındaki beklenmedik gelişmeler eklemeliyiz elbette. Ama netice olarak zorlu bir süreç sonrasında Hollanda’daki Müslüman çocukların severek okuyacakları ve anlayacakları bir eser ortaya çıktı. Bu projenin birinci kısmı. Proje dört kısımdan oluşuyor.  Tabiiki, çalışmanın içeriğine geçmeden önce, kendisi Hollanda’dan ayrılmasına rağmen, Hollanda Diyanet Vakfı Başkanı Dr. Yusuf Acar’a teşekkür etmemiz gerekecek. Proje çerçevesinde Amersfoort’daki görüşmemizdeki o yiğit ve cesaretli desteği takdire şayandır.

Çocuklara açıklamalı Hollandaca KUR’ÂN-I KERÎM projesine geri dönelim isterseniz. Hollanda’da yarım yüzyılı aşan bir süredir ihtiyaç duyulan çocuklara yönelik bu çalışma, bir çoğumuzun yakından tanıdığı Abdulwahid van Bommel beyefendi tarafından hayata geçirildi. Kendisinin ifadesiyle bir hayalini gerçekleştirdi. Hatırlanacağı üzere Abdulwahid van Bommel Türkevi Yayınları arasında yer alan Mesnevi’nin altı cildi başta olmak üzere Hoca Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Ahi Evran, Hacı Bektaş Veli, Evliya Çelebi gibi Hollandaca eserlerin mütercimi ve yazarıdır. Abdulwahid van Bommel şimdi de bu yeni çalışmasıyla Hollanda tarihinde bir ilke imza atmayı başardı. Başta Müslüman çocukların olmak üzere ilgi duyan tüm çocukların İslam’ı daha iyi anlamalarına katkıda bulunacak. Allah sağlık ve sıhhat versin, proje tamamına ersin.

Dört bölümden oluşan ‘Çocuklara açıklamalı Hollandaca KUR’ÂN-I KERÎM’ Projesinin ilki olan bu kitap çalışmasında didaktik ve pedagojik özelliklere dikkat edilmiş. Örneğin kitabın ana sayfasında çocuklara hitap eden, onların dikkatini çeken harfler ve çizimler kullanılmış. Okuma klavuzunda yer alan bilgiye göre, kapakta kullanılan renkler kitabın içindeki çeşitli konulara ve okuma düzeylerini belirtiyor. 10 veya 11 yaş ve sonrası çocuklar kitaptaki açıklamaları, Sure’leri, Peygamberimiz Hz. Muhammed hakkındaki hikayeleri kendileri okuyabilecekler. Daha küçük yaştaki çocuklar ise Peygamberlerin hikayelerini anne ve babaları veya öğretmenleriyle okuyabilecekler. Her bölümde yer alan ‘Şimdi sıra siz de’ bölümünde ise çocukları ve eğitimcileri düşünmeye sevk eden sorular yer alıyor.

Kitap, ‘Ey çocuk! Dünya Sensin’ bölümüyle başlayıp, eğitimcilere, anne ve babaya kitabı amacına uygun bir şekilde nasıl okunmasının yer aldığı giriş bölümüyle  devam ediyor. Kitabın muhtevasını oluşturan bazı bölümler şöyle: ‘Yaratılış, Hz. Adem ve Havva’nın çocukları, Elif, Şit, İdris ve Nuh Peygamberler, Fil yılı, Hz. Muhammedin doğumu, Fil Suresi, Kureyş Suresi, Allah’ı aramak, Kuran-ı kerimin indirilmesi, Alak Suresi, Fatiha Suresi…

Yazarın ifadesine göre, bu kitapla ‘çocuklar sorularla Kur’an-ı Kerimi öğrenecekler. Hatta bunu anne ve babalarıyla birlikte yapacaklar ve çocuk-ebeveyn arasında da bir bağ gelişecek. Renkli ve estetik çizimlerin de yer aldığı Kur’an-ı Kerim anlatımlarıyla çocuklar oyun oynar gibi yaratıcı bir bilgiyle Kur’an daki büyük peygamberlerin hikayeleri ve kısa ayetlerin anlamlarını öğrenecekler’. Çocuklar soru sordukları gibi, onlara da sorular soruluyor kitapda. Allah kimdir? Neden Kur’an-I Kerime sahibiz? Kendiniz hakkında neler keşfettin? İyi insan nasıl olur? gibi sorular…

Evet. Abdulwahid van Bommel tarafından yazılan, PARTHENON Yayınları arasında çıkan ve sanatçı Senad Alic tarafından çizimleri yapılan Çocuklara açıklamalı Hollandaca KUR’ÂN-I KERÎM projesi çocukların Kur’an-ı daha kolay anlamalarına katkıda bulunmayı hedefliyor. Hollanda’da Müslüman çocuklar kendilerine anlatılan İslam ile onlara dış çevre tarafından yöneltilen sorular arasında büyüyorlar. Bu proje, müslüman çocukların kendilerine güven duymaları, mensup oldukları din hakkında daha çocuk yaşlarda düşünmeleri ve anlamalarını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Kitap, 9 Temmuz 2017 tarihinde Utrecht Ulu Camiinde tanıtılacak. Niyet hayır, âkıbet hayır, İnşallah…

 

Veyis Güngör
16 Haziran 2017

 

 

 

 

 

Scroll naar boven
Scroll naar top