Muş’ta Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumu

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Muş Alparslan Üniversitesi 15-17 mayıs tarihleri arasında “5. Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumu” düzenleniyor. Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşecek sempozyum, büyük bir kadirşinaslık örneğiyle değerli dostum merhum Dr. Yakup Ömeroğlu anısına yapılıyor. Bu ince ve bir o kadar da anlamlı düşüncelerinden dolayı etkinliği organize edenlere teşekkür ediyorum. 

Van ve Yakup Ömeroğlu yan yana gelince hafızam beni yıllar öncesine götürüyor ister istemez. O yılları hatırlayınca da, Van’da Yakup sayesinde tanıştığım ve hâlâ iletişim halinde olduğum dostlarımız aklıma geliyor. O yıllarda Van Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Hüseyin Karadağ, Prof. Duran Bolat, Paki Küçüker başta olmak üzere diğer isimler tek tek sıralanıyor. Öyle ki, bu isimler öncülüğünde Hollanda’dan Van’ın Erciş İlçesi Ulupamir köyündeki Kırgız Türklerine yapılan kalkınma işbirliği projeleri de hafızamda hemen canlanıyor.

Diğer taraftan, Van Gölü kenarında Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı başkanı merhum hocam Prof. Turan Yazgan’la yapılan o tatlı sohbetler de canlanıyor hafızamda. Yine aynı yıllarda merkezde bulunan Büyük Urartu Otelde değerli dostum Numan Alpay’ın da katıldığı ve o yıllarda meşhur olan Ahmet Altan ve Mete Tuncay ile sivil toplum üzerine yaptığımız uzun fikir alışverişi de aklıma gelenler arasında.

Bu duygusal anılardan sonra bu yıl beşincisi yapılacak Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumu’na gelelim. Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumları 2019 yılından itibaren yapılıyor. İlk dördü  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde, beşincisi de Muş Alparslan Üniversitesi ile işbirliği halinde Muş’ta yapılıyor. 15 – 17 Mayıs 2025 tarihleri arasında 1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak sempozyuma Türkiye ve yurt dışından 70 konuşmacı katılıyor. Geleneksel hale gelen sempozyumlar, Türkoloji alanında yapılan akademik çalışmalara önemli katkılar sunuyor.

“5. Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumu” alanında uzman akademisyenleri, araştırmacıları ve fikir insanlarını bir araya getirerek Türkoloji’nin geçmişiyle bugününü buluşturma ve geleceğine yön verme gibi bir iddia da taşıyor. Sempozyum Türk dili, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve kültürü gibi geniş bir akademik yelpazeyi kapsarken, alanında uzman akademisyenleri bir araya getirerek bilimsel tartışmalara ve uluslararası akademik iş birliklerine zemin hazırlıyor. Sempozyum Türk dünyası ve Türk kültür hinterlandı yanı sıra Van ili ve çevresinin kültürel ve edebî birikimini gündeme getirerek yerelden küresele, küreselden yerele bir perspektif sunmayı amaçlıyor.

Sempozyum 15 Mayıs Perşembe günü protokol konuşmaları ve açılış oturumu ile başlayıp, yüz yüze oturumlar şeklinde devam ediyor. Oturumlarda alanlarında uzman konuşmacılar “Orta Çağ İktisat Tarihi, Arap Dünyasında Türk Algısı, Alevi-Bektaşi Efsaneleri, Klasik Türk Şiirinde Değişim, Soyot Türkçesi, Türk Eğitim Tarihi, Gençlik Dili, Asimilasyon Politikaları, Dijital Türkoloji” gibi Türkoloji’nin alanlarını oluşturan konularda sunumlar yapacaklar.

Örneğin Prof. Dr. Bekir Koçlar başkanlığında yapılacak açılış oturumunda Türk tarihi, kültürü ve diasporası konuları dikkat çekiyor. Açılış oturumunda Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican “Bildiğimiz Tarihçiliğin Sonu: Malazgirt Üzerine Bir Konuşma”, Prof. Dr. Tufan Gündüz: “Türk tarihi ve kimliği”, Veyis Güngör: “Avrupa Türkleri, Türk Dünyası ve Yakup Ömeroğlu” ve Prof. Dr. Neslihan Durak: “Hindistan’da Türk Varlığının Türkoloji’ye Yansımaları” başlıklı sunumlarını yapacaklar.

Türkiye’den ve yurt dışından 70 konuşmacının katıldığı “5. Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumu”nun yapılacağı bina ve salonların isimleri de dikkate şayan: 1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezi, Sultan Alparslan Salonu, Yakup Ömeroğlu Salonu ve Malazgirt 1071 Salonu. Sempozyum vesilesiyle kadim dostumuz Yakup Ömeroğlu’nu bir kez daha hayırla yad ederken, etkinliğin Muş ve Van Üniversiteleri başta olmak üzere Türkiye, Türkoloji, Türk Dünyası ve Türk Bilimi’ne hayırlı olmasını dilerim. Düzenleme Kurulu Adına Düzenleme Kurulu Başkanları Prof. Dr. Murat ÖZTÜRK ve Doç. Dr. Mehmet ÖZALPER hocalara ve emeği geçenlere teşekkür ederim.

Veyis Güngör
14 Mayıs 2025

Scroll naar boven
Scroll naar top